tirsdag 28. oktober 2008

Første frostnatt

IMG_2451

I natt hadde vi årets første frostnatt. Likevel ser det ut til at det er små skader på de plantene som fremdeles står i blomst.

I går begynte jeg å samle sammen alle kaffefilter og lommefrø rundt omkring. Ikke en lett jobbLaughing. Jeg begriper virkelig ikke hvor alle disse frøene kommer fra. Og nå sier jeg (med alvorlig mine og høytidelig stemme): I år har jeg tenkt å være litt edruelig med såingen. Max 100 sorter har jeg bestemt meg for.

Så nå skal det prioriteres hardtAngelSilly.

For øyeblikket er det ikke blomster jeg gleder meg mest over i hagen -- det er blader (bombe eller?) I sommer fikk jeg en aldeles elegant Heuchera 'Obsidian' av Marit/Iris da jeg var på besøk hos henne. Nå har den satt masse nye blader og ser ut til å trives godt der den står sammen med Artemisia stelleriana som jeg har fått av Snuffeldyret. Jeg gleder meg virkelig til de to plantene slår sine kluter sammen til sommerenDay dreaming.

(og hvorfor i he.... får jeg ikke bildet til å være innebygd i teksten? grrrrrrrrrrrrrr..., det har jo alltid gått greit frøAt wits end, eh - jeg mener før....)

søndag 12. oktober 2008

Sliten nå...

IMG_2449 I dag har store deler av dagen gått med til å rydde i hagen og plante ut alle de plantene som har stått på vent. Det pleier som regel hope seg opp med stauder på jakt ettter et nytt hjem om høsten av en eller annnen grunnEye-rolling. Jeg har alt for mange ut-og-inn-planter må jeg innrømme. Og fremdeles er ikke pellisene kommet inn.

I "hjørnebedet" måtte en svær skranglete Rhododendron vike plass for Echinecea og Iris ensata. Det er ikke spesielt sur jord der, så det burde gå bra. Hasselurten ble delt, de begynner å bli skikkelig pene tuerSmile. Trilliumene fikk plass i "drivhusbedet". Samme med Phlox divaricata 'Clouds of Perfume'. I "garasjebedet fikk jeg plass til en hel haug stauder etter opprydningen jeg hadde der tidligere i høst. De som har flyttet inn der nå er Geranium renardi, G. 'Blue Sunrise', Polemonium 'Brize d'Anjou', Heuchera 'Venus', duppesoleie, Imperata 'Red Baron', Iris chrysographes, Hosta 'Lakeside Dragonfly, Soldanella alpina og sikkert flere også, som jeg har glemt. Det gikk litt fort i svingeneThinking. Begonia aff. pedatifida ble plassert i grusbedet, samme med Polemonium viscosum og Primula auricula.

Athyrium nipponicum 'Pictum fikk jeg med nød og neppe skviset ned i kvasiwoodlandet mitt. Der trengs det seriøst en opprydning til våren.

Ellers kan det nevnes at Dahlia ble gravd opp og pakket ned i torvkasser sammen med Acidentheraliljene.

Komposten er smekkfull og jeg er fullstendig utslitt.....

Akkurat nå er jeg i grunnen litt hagelei. Likevel merker jeg en svak, men tiltagende frøkløe, så det er nok ikke noe alvorligWink.

(Bildet er forøvrig Tricyrtis formosana 'Dark Beauty')

fredag 10. oktober 2008

Hagevandring i oktober

I går gikk store deler av dagen til opprydning og vask av drivhuset. Det er en kjedelig jobb, men det må til.

Men jeg fikk også tid til en rusletur i hagen med kameraet. Det er fremdeles en del ting i blomst, og her er et utvalg av dem:

IMG_2422 IMG_2423

Calendula 'Neon' (ringblomst)

IMG_2421IMG_2426

Tradescantia andersonia og Alchemilla mollis (marikåpe)

IMG_2428 IMG_2434 IMG_2432

Sedum spectabile (oktoberbergknapp), Zaluzianskya capensis og Rhocochiton atrosanguineus (blodbeger i bur!)

IMG_2429 IMG_2436 IMG_2452

Cosmos (pyntekorg), Actea ramosa (høstormedrue) og Hortensia macrophylla

IMG_2443 IMG_2457 IMG_2412

Solanum laciniatum frukt, Brugmansia sanguineus og Heuchera 'Key Lime Pie'

Ønsker en riktig god høsthelg til alle som kikker innom :-)

torsdag 9. oktober 2008

Fylt aurikkel i blomst!

Endelig er den kommet i blomst, aurikkelen som jeg har ventet på så lengeOpen-mouthed

Den får snakke for seg selv:

IMG_2419

Planten fikk jeg av Konkel på Forumstreffet (mot bidrag til Forumskassen). Den kommer fra frø fra Barnhaven Primroses. Der er det meget mulig det blir en bestilling i løpet av vinterenWhistling.

onsdag 8. oktober 2008

Trillium-scoop!

På vei til jobb i dag skjedde det en "ulykke". På vei forbi Gjennestad tok jeg, som vanlig, en aldri så liten titt på plakatene utenfor Gjennestad hagesenter. Og hva var det mine øyne skuet? 10 kroner for alle stauder! Flytte foten til riktig pedal i lynets hastighet - bråbrems! Bilen kjører selv inn på parkeringsplassen, den kan veien nå. Inn på hagesenteret og ut i uteavdelingen. JA, det er virkelig sant!

Her er hva jeg kom ut med til den nette sum av 40 kroner totalt:

Trillium erectum

Trillium sessile

Heuchera 'Venus'

Imperata cylindrica 'Red baron'

Rolling on the floorPartyBig Grin

Nå gjenstår altså C-momentet. HVOR skal de bo? Pønske pønske pønskeWinking

Og SHIT,

- en ulykke kommer sjelden alene.

- spesielt ikke under høstsalgetBatting Eyelashes

mandag 6. oktober 2008

Oi!! Tenker du juleribbe nå?

Måtte bare legge ut disse bildene av disse nusselige ribbebitene.

IMG_2389 IMG_2388

Det er ikke så lett å konsentrere seg om jobben med et par hundre av disse kontaktsøkende, nysgjerrigperene 2 meter unnaLaughing. Økologiske griser har så definitivt en mer interessant hverdag enn konvensjonelleHappy. De vandrer ute i all slags vær, pløyer opp bakken med trynet lager sine egne små sølebad. Men renslige er de og jaggu ganske så smarte også. Kjøttet blir veldig godt, ettersom grisene har brukt musklene sine hele livet. Teksturen blir liksom litt anderledes, mot det bedre.

Dagene på jobben flyr av gårde for tida og her hjemme er det også fylt opp med to-do's. Drivhuset er fremdeles ikke vasket, men andre ting har måttet prioriteres. Det har vært en himla storm her i helga og pottene lå strødd utover. Pellisene burde nok inn snart, men jeg får tyne dem litt til der ute.

Jeg venter fremdeles på at den fylte auriklen skal springe ut....Silly

fredag 3. oktober 2008

Sykehusopplevelser og ankommet Jensenpakke

Tirsdag måtte jeg kjøre til Mandal ettersom min far var syk og etter hvert havnet på sykehus. Det er ikke hyggelig og utkommet er usikkertCrying. Heldigvis blir han enormt godt ivaretatt på Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Jeg hadde kvinnet meg skikkelig opp for en fight, både for å få han inn på sykehus og for behandling. Men alt gikk glatt, som på skinner som jeg selv hadde lagt ut. Ingen behov for å bli rødtoppet i det hele tatt. På sykehuset møtte jeg bare forståelsesfullle mennesker, fulle av omsorg. En service uten like. Man hører så mye guffent om sykehusene nå for tida, så det var ikke ventet. Men jeg er full av respekt for de menneskene der etter denne opplevelsenNot worthy.

Da jeg endelig kom hjem lå det hentelapp fra Planteliste.net. Perfekt ankomsttidOpen-mouthed. Her er lista over det jeg fikk:

Athyrium nipponicum ’Pictum’ – 14,- (rabatt på rabatt!)

Begonia aff. pedatifida - 50,-

Clematis viticella

Geranium ‘Blue Sunrise’ – 50,-

Geranium mac. ‘Espresso’ – 20,-

Geranium nodosum ‘Whiteleaf’ – 25,-

Hosta ‘Blue Mouse Ears’ - 60,-

Hosta ‘Lakeside Dragonfly’ - 45,-

Phlox divaricata ‘Clouds of Perfume’ – 20,-

Polemonium ‘Brize de Anjou’ – 25,-

Polemonium viscosum – 25,-

Ranunculus aconitifolius ’Multiplex’ – 25,-

Sasa veitchii – 80,-

Viola sororia ‘Rubra’ – 15,-

Av den herdige Begoniaen var det til og med sendt med en liten ekstraplanteStar!

Så var det bare å finne en egnet plass til skjønnhetene da.....

Forresten, det er nå like før den fylte, lilla auriklen fra Konkel springer ut. Jeg gleder meg vanvittig til det, nå har jeg kikket på den nesten hver dag i laaaaaang tidLaughing

Ønsker alle lesere en flott helg!

(PS. Jeg gleder meg til Hagegal er oppe å går igjen......Nerd)