fredag 19. september 2008

Spelt og purre

Brødet som nevnt fra gårdsdagens bloggpost ble faktisk veldig godt, så her kommer oppskriften:

Langtidshevet, grovt speltbrød
1,2 l kaldt vann
20 gram gjær
1/2 ss salt
400 gr sammalt grov spelt
1,3 kg siktet spelt

Gjæren løses opp i vannet og alt blandes sammen med en kjøkkenmaskin. Det blir en ganske løs deig, men ikke ha i mer mel. Sett bollen kjølig natta over under et klede. Om morgenen bakes det ut 3 brød som legges i form. NB! Hvis du vil kan du nå sette formene i kjøleskapet og steke dem siden. Deigen er holdbar i 2-3 dager.
Når brødene er bakt ut heves disse ved romtemperatur i 1-2 timer, sjekk størrelsen på brødene underveis. Stekes så ved 200 grader i ca 40 minutter eller til kjernetemperaturen er 100 grader C. Voila! :-)

Hagemessig har det ikke skjedd så veldig mye. Jeg høstet inn purren, snittet den opp i fryste ned i en stappfull 2-litersboks. Fikk også høstet inn noen grønne tomater som vi hadde til middag. Ovnsbakte dem sammen med auberginer, squash, purre og sjampinjong. Slett ikke verst!

3 kommentarer:

Ninni sa...

Dette brødet skal jeg virkelig prøve, jeg har vært på utkikk etter et alternativ til det dyre esekielbrødet jeg kjøper i helsekosten. En enkle og grei oppskrift uten for mye dikkedarer. Utprøvd på forhånd til og med, takk skal du ha Marosa :)

Marosa sa...

Det var hyggelig, Ninni! :-)
Spelt bruker lengre tid enn vanlig hvete på å oppta vann, derfor er langtidsbaking ideelt med spelt. Dessuten får aromaene bedre tid til å utvikle seg, så det blir et godt brød.

Ninni sa...

En annen fordel med dette brødet er langtidshevingen. Ellers synes jeg ofte det er for tidkrevende å bake grovbrød. Det kan ta flere timer med både hev og stek. Å la det heve over natten er veldig greit