mandag 29. september 2008

Aktiviteter i helga

Lørdag og søndag ble brukt til hagesysler og turer. Det er masse som må gjøres i hagen nå. Jeg vasket og desinfiserte en masse småpotter og fikk ryddet ut tomat- og agurkplantene fra drivhuset.

Garsjebedet ble endevendt. Det var en god følelse, for jeg har ikke likt dette bedet noen gang. Det ble liksom aldri som jeg hadde tenkt, dessuten ble det utvidet i fjor høst, så lave planter ble stående litt for langt bak. Uansett, de fleste plantene ble fjernet, jeg tilførte massevis av kaldkompost og begynte å plante en del av de nye plantene sammen med noen av de gamle. Faktisk fant jeg også noen skjeggiris på 'skauen', der nabolaget kaster kvis og kvas. De ble med hjemOpen-mouthed. Nå håper jeg bedet blir litt finere til neste år. Time will show, som de sier i nærheten av TynsetHot.

Og lykke,  - den fylte, lilla auriklen som jeg fikk fra Konkel på forumstreffet står med knopperApplause! Jeg må ut hver dag for å sjekke progresjonen. Det går sinnykt sakte må jeg innrømme.

Søndag bar det på tur med svigers. Herlig vær med sol og frisk høstluft. På veien plukket  vi noen liter med slåpebær. De ligger nå i fryseren og venter på å bli deilig, funklende, rød og søt likørAngel.

fredag 26. september 2008

100 % haging

Dagen i dag har virkelig stått i hagingens tegn. Siden jeg var SÅ flink i går og vaska hele huset (mens det var fint vær ute og alltingEye-rolling), bevilget jeg meg selv en skikkelig hagedag. Det var på tide, og det var mange ting som sto på vent.

- Tømte nesten alle pottene/amplene med sommerblomster og coleuser, tok en del stiklinger

- Plantet opp en urne med stauder (Hakonechloa 'Aureola', Heuchera 'Licorice' og Brunnera 'Jack Frost') og en urne med Heber

- Ryddet opp i en del ut&inn planter, de får stå ute litt til.

- Plantet ut (huskelapp for meg selvWink):

- ingefærmynte sammen med peppermynten

- gullhumle bak drivhuset på vent (MÅ få bygget pergola snart!)

- Iris sibirica 'Silver Edge' ved espalieret, ved siden av Geranium 'Kashmir White'

- Geranium 'Summer Skies' og 'Birch Double' sparket ut en svær, hengslete lavendel i hjørnebedet

- Thalictrum 'Hewitts Double' og Geranium pratense ' Plenum album' også i hjørnebedet, men lengre bak, mellom Acer shirasawanum 'Aureum' og peonene

- Hosta 'Golden Tiara' i espalierbedet, ved siden av Helleborus fra Snuffeldyret

Kjørte så til Plantasjen og kjøpte såjord og torv til å legge Dahliaene i da de skal opp av jorda. Kjøpte også insektsåpe mot spinnmidd. Det skulle jeg gjort for lenge siden egentligEmbarrassed, for det har vært spinnmidd på agurkene i drivhuset en stund nå. Jeg har ikke sett at de har spredd seg til andre planter, men jeg behandlet en del planter for sikkerhets skyld. Har ikke lyst til å ikke dra dem med meg inn på planterommet om jeg kan unngå det.

Kastet ut alle tomatene og agurkene fra drivhuset og tømte alle pottene. Nå er komposten stappfull!

Vasket en masse urner og noen småpotter.

Til slutt fikk jeg sortert i de plantene som står i drivhuset og venter på en skjebne. Nå har jeg en mengde planter som skal ned i garasjebedet, men først skal det graves om fullstendig. Svær jobb, håper å få gjort det i morgen eller søndagsmile_regular.

Og jensenplantene har jeg i grunnen ikke fått tenkt på hvor skal bo endaEye-rolling

Håper alle får en flott helg!Wave

onsdag 24. september 2008

Bestilling til jensen

Ja, da gikk jeg også i jensenfellasmile_angelhttp://www.planteliste.net/.

Endelig, endelig, endelig får jeg min etterlengte Sasa veitchii smile_tonguemartinikisssmile_teethstar. Ellers er jeg også veldig fornøyd med Begoniaen, det skal bli spennende å se om jeg klarer å overvintre denne lekkerbiskenen. Har fått beskjed om at akkurat disse to var "ledige", så da røyk det en litt større bestilling i samme slengen.

Her er min bestilling:

Athyrium nipponicum ’Pictum’

Begonia aff. pedatifida

Clematis viticella

Geranium ‘Blue Sunrise’

Geranium mac. ‘Espresso’

Geranium nodosum ‘Whiteleaf’

Hosta ‘Blue Mouse Ears’

Hosta ‘Lakeside Dragonfly’

Phlox divaricata ‘Clouds of Perfume’

Polemonium ‘Brize de Anjou'

Polemonium viscosum

Ranunculus aconitifolius ’Multiplex’

Sasa veitchii

Viola sororia ‘Rubra’

Åhåhå, nå gleder jeg meg! smile_teethMen som vanlig har jeg jo dårlig med plass, så noen planter som allerede stå i bedene må nok friste tilværeslen på komposten, hos svigermor eller hos andre trengende. Nå gjelder det å ikke være kjedelig eller syk om man er plante hos megsmile_wink.

søndag 21. september 2008

Frostmareritt!

Uff, i natt hadde jeg mareritt. Jeg drømte at jeg våknet opp om morgenen også hadde plutselig vært nattefrost. Og jeg hadde ikke fått berget en enste plante. Jeg spratt opp av senga i morges med fortvilelse i blikket, løp ut til terassen for å sjekke ståa. Heldigvis var det bare et marerittthumbs_up. Puuuuh!

I går prøvde jeg å regne ut omtrent hvor mye tomater som har blitt produsert i drivhuset. På bakgrunn av antall klaser, antall tomater pr klase og gjennomsnittstyngde har jeg regnet ut at vi har produsert nesten 25 kg. Det synes jeg ikke var så verst!smile_regular

DSC_3130

Her er et lite utvalg av tomatene.

fredag 19. september 2008

Spelt og purre

Brødet som nevnt fra gårdsdagens bloggpost ble faktisk veldig godt, så her kommer oppskriften:

Langtidshevet, grovt speltbrød
1,2 l kaldt vann
20 gram gjær
1/2 ss salt
400 gr sammalt grov spelt
1,3 kg siktet spelt

Gjæren løses opp i vannet og alt blandes sammen med en kjøkkenmaskin. Det blir en ganske løs deig, men ikke ha i mer mel. Sett bollen kjølig natta over under et klede. Om morgenen bakes det ut 3 brød som legges i form. NB! Hvis du vil kan du nå sette formene i kjøleskapet og steke dem siden. Deigen er holdbar i 2-3 dager.
Når brødene er bakt ut heves disse ved romtemperatur i 1-2 timer, sjekk størrelsen på brødene underveis. Stekes så ved 200 grader i ca 40 minutter eller til kjernetemperaturen er 100 grader C. Voila! :-)

Hagemessig har det ikke skjedd så veldig mye. Jeg høstet inn purren, snittet den opp i fryste ned i en stappfull 2-litersboks. Fikk også høstet inn noen grønne tomater som vi hadde til middag. Ovnsbakte dem sammen med auberginer, squash, purre og sjampinjong. Slett ikke verst!

torsdag 18. september 2008

Brød med god tid

I kveld har jeg gjort det jeg egentlig er veldig glad i, men ikke finner energi til i hverdagen. Jeg har bakt! Det vil si, jeg har ikke bakt, bare satt deig. Tenkte å teste ut langtidshevet speltbrød. Så deigen ble satt nå nettopp med kaldt vann, litt gjær, salt og siktet og sammalt grov spelt. Deigen ble så plassert i matboden ved 16 grader. Det blir spennende å besøke den i morgen tidligfingerscrossed Da skal den bakes ut og heves ved romtemperatur i 1-2 timer før steking. Jeg simpelthen eeeeelsker brød i alle former og fasongersmile_tongue, så jeg gleder meg til å se resultatet.

I morgen har jeg fri fra jobben, så da tror jeg at jeg må få gjort litt i hagen (Det vil si etter at innearbeidet er gjort. Må prøve å gjenopprette maktbalansen med hybelkenguruene og havregrøtfartsdumpene på gulvet).

Drivhuset trenger uansett en alvorlig opprydning. Tomatene er på hell og det samme er agurkene.

onsdag 17. september 2008

Forumsfangsten

Nå har jeg endelig fått tatt meg i nakken og notert ned "fangsten fra Forumstreffet i slutten av august. Ikke så interessant for eventuelle lesere, men en nødvendighet for meg selv, for mitt minne er ikke alltid tipp-topp smile_embaressed

Auksjon og plantebord:

Bauphinia purpurea (amkjers)

Geranium cinereum 'Purple Pillow'

Geranium 'Summer Skies'

Stor canna med mørke blader

Heuchera med rød og selv bladverk(nefertiti)

Fra Asker staudegartneri

Brunnera 'Jack Frost'

Hakonechloa macra (hurra!!!!!)

En slags Tiarelle tror jeg, umerket

Geranium himalayense 'Birch Double'

Geranium pratense 'Plenum Album' (takk Sigrid, for tips!)

Iris sibirica 'Silver Edge'

Thalictrum delavayi 'Hewitts Double'

Variegert kryddersalvie

Fra Snuffeldyret

Aquilegia longifolium

Artemisia stelleriana

Verbascum, stor

Rhodohypoxis, rosa

Fra kirsitn

Trifolium repens 'Atropurpurea'

Fra Sigrid

Geranium renardi

Geranium 'Johnsons Blue'

Konkel

3 stk fylte aurikler i hvitt, rosa og lilla

Puuuuuh, det tror jeg var alt. Også må jeg også notere at jeg har fått Ipomoea batatas fra Mari Anne i posten for en stund siden.

Tusen hjertelig takk til alle dere som kom med drømmeplantene!heartstar

fredag 12. september 2008

I dag har jeg fått gjort en masse i hagen. I drivhuset hadde jeg massevis av småplanter av stauder som måtte i barnehage. Endelig fikk jeg tid til det i dag, det var godt. Nå håper jeg bare de overlever vinteren.


Ellers har jeg klippet ned en del og ryddet i hagen. Og kost meg :-)


Under ryddingen kom jeg på at jeg hadde masse reddiker som jeg har latt gå i frø etter et tips på Hagegal. Frøstandene skulle være gode å spise. Slik så de ut:

Og faktisk smakte frøbelgene helt utmerket! De var milde, ikke som reddikk i det hele tatt. Jeg woket dem sammen med purre og gul og grønn squash, toppet med cherrytomater og smakssatt litt med hjemmelaget urtesalt. Overraskende godt! :-)







Ellers må det nevnes at engletrompeten min endelig blomstrer. Etter så mye stirring som den har mottatt var det jaggu på tide ;-) MEN den var ikke hvit, dobbel, som jeg ble forespeilet på hagelagsauksjonen. Den var gul-oransje-rød. Men jeg synes den var pen likevel, det er jo en blomst tross alt ;-)

torsdag 11. september 2008

Drivhusmelonen fortært

I går løp jeg og prinsessa ut i regnet sent på kvelden for å høste den svære nettmelonen som har fristet oss i lang tid. DA var plutselig tida :-o. Prinsessa i nattkjole synes det var særdeles skummelt i drivhuset ettersom det var mørkt og fullt regn. En interessant ekspedisjon :-o
Men melonen var enormt god og søt og verdt hver eneste vannskvett den har fått i sommer.
Det kommer fremdeles en masse tomater fra drivhuset, men jeg ser at det begynner å bli på hell. Noen av skuddene begynner å råtne på grunn av fukt og lav temperatur. Høsten er definitivt kommet for å bli.

Nå venter jeg bare på at løksalget skal begynne ;-)

Note to self: Noter ned alle plantene som ble anskaffet på ulike vis (:-O) under Forumstreffet.

søndag 7. september 2008

Tester bilde


Jeg måtte bare teste å legge inn et bilde her. Ting tar tid når man skal lære seg noe nytt, så jeg trenger nok litt tid på å lære meg alt dette, he he...
Bildet er av Pennisetum 'Purple Majesty', hvite Cosmos og Salpiglossis 'Kew Blue' (ny favoritt her).
Intet nytt å melde på hagefronten ;-)

lørdag 6. september 2008

Jeg vant!

Ufattelig, men sant, jeg vant! Jeg vant hagekonkurransen i lokalavisa Østlandsposten. Premien var en fin plakett og ikke minst en tur til Trädgårdsdagorna i Liseberg, Gøteborg. Det verste er at dette var så totalt uventet at jeg nesten ble vippet av pinnen . Men juryen understreket at entusiasme og barnevennlighet var et viktig kriterie, så der har jeg nok dratt inn noen poeng . Nå tror jeg at jeg har fått spalteplassbehovet dekket for resten av livet. Først var det 2 helsider om hagen min for 4 uker siden, og i dag var det nye 2 helsider + et helsides bilde av mine 'Black Russian' tomater. 5 helsider på 1 måned grenser jo nesten til Se&Hør-Solfrid

Blogger - jeg?

På grunn av Hagegal's nedlegging av dagbøkene er jeg skøvet ut på dypt vann. Men jeg håper jeg skal lære meg å svømme her, det tar nok bare litt tid. HVOR er smileyene forresten? Det var det første savnet merker jeg nå ;-), he he.
Jeg hadde ærlig talt aldri trodd at jeg skulle bli blogger. Men i dag er vel en like god dag som noen å starte på. Ny frisk! :-))