Brødet som nevnt fra gårdsdagens bloggpost ble faktisk veldig godt, så her kommer oppskriften:
Langtidshevet, grovt speltbrød
1,2 l kaldt vann
20 gram gjær
1/2 ss salt
400 gr sammalt grov spelt
1,3 kg siktet spelt
Gjæren løses opp i vannet og alt blandes sammen med en kjøkkenmaskin. Det blir en ganske løs deig, men ikke ha i mer mel. Sett bollen kjølig natta over under et klede. Om morgenen bakes det ut 3 brød som legges i form. NB! Hvis du vil kan du nå sette formene i kjøleskapet og steke dem siden. Deigen er holdbar i 2-3 dager.
Når brødene er bakt ut heves disse ved romtemperatur i 1-2 timer, sjekk størrelsen på brødene underveis. Stekes så ved 200 grader i ca 40 minutter eller til kjernetemperaturen er 100 grader C. Voila! :-)
Hagemessig har det ikke skjedd så veldig mye. Jeg høstet inn purren, snittet den opp i fryste ned i en stappfull 2-litersboks. Fikk også høstet inn noen grønne tomater som vi hadde til middag. Ovnsbakte dem sammen med auberginer, squash, purre og sjampinjong. Slett ikke verst!
God jul eller var det god påske?
for 2 dager siden
3 kommentarer:
Dette brødet skal jeg virkelig prøve, jeg har vært på utkikk etter et alternativ til det dyre esekielbrødet jeg kjøper i helsekosten. En enkle og grei oppskrift uten for mye dikkedarer. Utprøvd på forhånd til og med, takk skal du ha Marosa :)
Det var hyggelig, Ninni! :-)
Spelt bruker lengre tid enn vanlig hvete på å oppta vann, derfor er langtidsbaking ideelt med spelt. Dessuten får aromaene bedre tid til å utvikle seg, så det blir et godt brød.
En annen fordel med dette brødet er langtidshevingen. Ellers synes jeg ofte det er for tidkrevende å bake grovbrød. Det kan ta flere timer med både hev og stek. Å la det heve over natten er veldig greit
Legg inn en kommentar